Test Oled display 25/04/2010 at 11:22

1602 lcd compatible oled display Dit op ebay gevonden display werd omschreven als 1602 lcd compatibel oled display. Vanwege het geringe stroom verbruik, de nieuwe technologie en een grote nieuwsgierigheid had ik al langer het plan om te zien of dit type display een goede en betaalbare vervanger zou zijn voor een vfd display.
Inmiddels zijn types die vergelijkbaar zijn met de lcd-displays niet meer gemakkelijk verkrijgbaar. Veel fabrikanten van oled technologie kiezen ervoor om grafische kleuren displays te produceren. Deze display (2 regels 16 karakters) kost een paar tientjes bij Farnell. Voor hobby doeleinden worden er ook op ebay en marktplaats wel zo nu en dan displays aangeboden tegen lagere prijzen
Gezien de omschrijving een gelijke pinning en aansluiting omschreef als de 1602 display, heb ik de display op een 89V52 cpu bordje aangesloten als zijnde een 1602 lcd . Het eerste resultaat leverde niets op, geen enkel teken van leven. Dan nu toch maar de datasheet bekijken ( is de display wellicht al op geblazen ? ) De data uit bijgeleverde sheet leverde niet echt veel antwoorden op. Na de pdf datasheet van de Digikey site te hebben gedownload bleken er wel degelijk verschillen. Jammer, toch net niet helemaal compatibel, pootje 3 (vbc) contrast zou minimaal een spanning van 3 Volt nodig hebben. Na het aanbrengen van een weerstand deler, kwam er leven in het display;
Display aan cpu
Mooie en duidelijke karakters, die met veel daglicht ook prima zichtbaar bleven. Achter een gekleurd venster wordt het verschil met een vdf duidelijk, de duidelijke karakters op de zwarte achtergrond , geven in tegenstelling tot normale leds weinig lichtsterkte. Een doorzichtig venster is dus noodzakelijk. Toch een prachtige opbouw met duidelijke gestoken karakters.oled detailHierbij zie je duidelijk dat de opbouw van de karakters bestaat uit kleine vierkantjes.
Ongelooflijk is de stroomopname, deze display trekt in rust, met deze boodschap op het schermpje slechts 2 mA. Iets wat je natuurlijk niet verwacht bij een display die zoveel leesbaarheid en contrast geeft .
Al met een perfecte display ter vervanging van een normale lcd, ze zijn echter niet meer gemakkelijk te krijgen en ook de prijs varieert nogal. Wat nog steeds onzeker is, is natuurlijk de levensduur, hoewel men op de mobiele telefoon met oled display twee jaar garantie geeft. Al met al wel een aanrader, zeker voor mobiele batterij- en zonnecel toepassingen.

Leave a Reply